tirsdag den 22. september 2015

Videopræsentation af dyreholdet


Her er min video omkring melorme - god fornøjelse :-)

4 kommentarer:

  1. Hej Pernille

    Jeg har forsøgt løbende at følge lidt med i dit dyrehold og har fundet det ret så spændende :)

    I videoen savner jeg dog lidt at høre dig, du kunne måske have valgt at læse op i stedet for at man selv skal læser. Jeg ved ikke om jeg bare er en langsom læser, men jeg måtte pause nogen gange for at læse det hele :p

    Jeg kunne også godt have tænkt mig at høre om dine etiske overvejelser i videoen i forhold til melormene. Nu kan jeg se du har været ude og fodre høns med dem, men hvad tror du børnene i eksempelvis i en institution ville syntes om dette efter at have haft dem som dyrehold? (har læst du skriver om at billerne ikke lever så længe, men vil man accepter børnenes natursyn hvis de ikke er med på at man fodre høns med melormene?)

    Hvilken målgruppe tænker du kan have melorm som dyrehold? Nu ved jeg ikke hvor gammel din datter er 6-7 år? Den tavle i har lavet sammen vil man kunne lave den med de 3 årige eller ville man vælge en anden tilgang?

    SvarSlet
  2. Hej Mathilde, og tak for kommentar :-)
    Mht teksten, det kan jeg godt forstå, og set i bakspejlet havde det nok været en god ide at indtale teksten istedet for - den tager jeg gerne med til næste gang ;-)

    Mine etiske overvejelser har været omkring emnet foderdyr, og ja det kan måske blive lidt kritisk at benytte dem som hønsefoder, når man nu har gået og passet dem. Her kommer den store etik med indover (Edlev 2015: kap 13), og natursynets betydning.Målet for mit forløb var bl.a at give viden om naturens sammenhæng og viden om begrebet fødekæde, derfor skal det være klart for gruppen, at melormene også skal bruges som hønsefoder til slut fra start af. Fokus for forløbet er at dyrene, på trods af nyttedyrsaspektet, skal have et værdit liv og behandles med respekt. Det er ikke meningen at børnene som sådan skal have ormene som kæledyr, og alligevel skal de lære at tage ansvar. Og ja min datter og selv jeg havde det lidt mærkeligt med at give dem som foder, men jeg mener det er en vigtig proces og vigtig viden for at kunne forstå og acceptere det naturlige i naturen. Du har dog ret og der må tages hensyn til børnenes alder og forståelsen i et sådan forløb - og skulle et barn blive helt ulykkeligt over at skulle bruge sit dyr som foder, ville det være muligt at handle differentieret og evt beholde dyret til det selv dør.

    Målgruppen for mit forløb er førskolegruppen - men jeg mener også at en visuel illustreret dokumentationstavle, der er meget konkret, vil kunne egne sig til de mindre børn - billederne giver anledning til dialoger, også på tværs af aldrene (vertikale og horizontale relationer - Hartup), og sandsynligvis også blandt børn der ikke har været med i projektet (samt forældre), som jeg vil mene ville være optimale læringssituationer - formidling fra børn til børn.

    SvarSlet
  3. Hej Pernille
    Degligt, det du har lavet og netop på børnehøjde:-) Jeg er nok heller ikke den hurtige læsere ;-) men det har du jo allerede skrivet noget om for oven. Jeg tror ikke, at det for mig som barn ville have været ok at fordre ormene til hønsene efter at jeg har lært ormene at kende;-) Det er jo nok allerede der afhængig af barnets natursyn. Spændende!!! Hilsen Miriam

    SvarSlet
  4. Hej Pernille

    Meget flot og gennemarbejdet forløb omkring din dyrehold - helt OK at du kun inddrager det ene på din video, jeg regner med at du gerne vil have feedback på begge alligevel ;-)
    Spændende med din sammenligning af forskelle og ligheder på de to dyr - det er jo netop, det der gør dine valg af dyre hold eksemplarisk :-) Og dette rummer også et læringspotentiale i forhold til at arbejde med begyndende systematisering (dyr med 6 ben). ad den naturvidenskabelige arbejdsmetode (Børn og naturvidenskab side 9- )
    Meget spændende at du arbejder med afsæt i barnets spørgsmål eksempelvis om hvad melbillelarverne spiser - du kan underbygge denne læringstilgang ved at henvise til IBSE eller Børn og naturvidenskab.
    Jeg synes det er helt fint at hønsene spiser billerne - jeg har før fået mine melbiller til at formere sig, så kan hønsene jo bare få nogle af dem ;-)

    Venlige hilsner
    Ida

    SvarSlet