mandag den 7. september 2015

Stankelbenet, et insekt

Et stankelben i græsset

Den er perfekt tilpasset omgivelserne.
Jeg havde næsten heller ikke set den...
Stankelbenet:
Insektet er en større myggeart, der dog ingenting gør. Den stikker ikke som myg. Pga dens lange ben virker den lidt kaotisk og uregelmæssig i dens bevægelse. På trods af at den kan flyve, synes jeg ikke at dyret er særlig hurtigt, dertil kan også sige at den ofte sidder fast pga sine lange ben! Stankelbenet har en fuldstændig forvandling - den lægger æg, som klækkes til larver, som forvandler sig til et flyvende insekt.

Formering:
Det voskne dyr opsøger fugtige steder, hvor de parrer sig.Hunnen lægger æggene ved at lade dem falde til jorden eller lægge dem løst på jordoverfladen. En hun kan lægge op til 3-4oo æg. Efter ca 15 dage klækkes æggene. Æggene bliver til larver, der lever i jorden, hvor de også forpupper sig for at blive til et flyvende stankelben.

Levested:
Den ses på hyppigt på græsmarker og i haver. Vi har dog pt også en del inde i huset. De tiltrækkes af lys når det er mørkt og vinduet/døren er åben.

Føde:
Larverne spiser plantedele, spirende før og græsarter. Det voksne insekt spiser nektar og plantesaft. Er der for mange larver i jorden, kan de være skadende for plantelivet, da dette er deres hovedsaglige næring

Fjender:
Stankelbenets fjender er bl.a svaler, flagermus og hvepse, larvens fjender er andre fuglearter samt rovbiller og løbebiller i jorden

(Informationerne er fundet på følgende side http://www.havenyt.dk/)

Her ses et dødt eksemplar - insektet er helt skulpturelt

Det kan koste lidt overvindelse at røre et insekt -
 det er lidt nemmere når insektet ikke bevæger sig mere...
Aktiviteter:

  • tegn insektet
  • lav en skulptur med ståltråd som ben

Ingen kommentarer:

Send en kommentar